Bisfenolul A, prezent îndeosebi în cutiile de conserve și dozele de băuturi, ar putea fi responsabil de apariția obezității infantile, arată un studiu desfășurat în Statele Unite. Este primul studiu care dezvăluie o astfel de legătură, scrie Agerpres.
Majoritatea populației americane prezintă urme ale acestei substanțe chimice în urină, însă studiul relevă un lucru: copiii cu cele mai înalte niveluri de bisfenol A (BPA) riscă de două ori mai mult să ajungă obezi decât cei care au concentrații mai scăzute. „Este prima dată că o substanță chimică din mediul înconjurător este pusă în legătură cu obezitatea copiilor într-un eșantion național reprezentativ însemnat”, spune dr. Leonardo Trasande, profesor de pediatrie la Universitatea din New York, principalul autor al studiului desfășurat pe 2.800 de copii și adolescenți între șase și 19 ani.
Constatările sunt publicate în Journal of American Medical Association (JAMA) din 19 septembrie.
În cadrul studiului realizat între 2003 și 2008, s-au comparat nivelul de BPA din urină și greutatea participanților la cercetare. Aproxomativ 22% din copiii cu cel mai ridicat nivel de BPA erau obezi, spre deosebire de numai 10% dintre cei la care nivelurile erau mai scăzute.
„Aceste rezultate arată o dată în plus necesitatea de a face demersuri mai accentuate pentru a lupta împotriva epidemiei de obezitate. Este evident că un regim alimentar nesănătos și lipsa de mișcare contribuie la creșterea masei de grăsime din corp, dar aceasta nu este tot”, încheie profesorul.